Een slanke gourmet

salades

Slanke gourmet

De feestdagen zijn een perfect moment om gezellig samen met familie en/of vrienden te eten. Veel mensen kiezen ervoor om samen te gourmetten. Begrijpelijk, want gourmetten is een heel gezellige manier van samen tijd door brengen en lekker eten. En dat zonder vooraf uren in de keuken te hoeven staan. Bovendien kan iedereen zelf bepalen wat en hoeveel hij in zijn pannetje doet, dus dit maakt gourmetten ook zeer handig voor lastige en/of kleine eters. Het nadeel van gourmetten is echter dat je al snel te veel eet, en bovendien vaak ongemerkt grote hoeveelheden vlees, calorierijke sausjes en stokbrood weghapt. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je kunt genieten, zonder extra kilo's? In deze blog geef ik je wat tips voor een slanke gourmet.

 

Tips voor een slanke gourmet

👉 Zorg dat je langzaam eet en stop als je nog een beetje honger lijkt te hebben. Het verzadigingsgevoel treedt pas na ongeveer 20 minuten op, dus als je te snel eet, krijg je ongemerkt teveel calorieën binnen.

👉 Kies voor magere en onbewerkte vleessoorten. Biefstuk, tartaar, rosbief, runderreepjes, kip, kalkoen, hamlap, varkensfilet of varkenshaas zijn goede keuzes. Eet géén bewerkte vleessoorten zoals hamburger, slavink, gehakt of gepaneerd vlees.

👉 Varieer ook eens met vis. Zalm, kabeljauw of garnalen zijn prima keuzes in plaats van vlees. Eet géén gepaneerde vis, zoals kibbeling.

👉 Probeer ook eens vleesvervangers in je pannetje. Tegenwoordig is er veel variatie in vegetarische alternatieven, bijvoorbeeld vegetarische shoarmastukjes, tofu of tempé.

👉 Eet vooral veel groenten! Je kunt verschillende soorten groenten in je pannetje wokken, bijvoorbeeld champignons, paprika, courgette, ui, tomaat, wortel of aubergine. Bovendien ziet het er erg gezellig en kleurrijk uit als je verschillende schaaltjes met stukjes groenten op tafel zet. Denk ook aan snackgroenten in plaats van stokbrood. Dit kun je eten als je moet wachten tot je vlees in je pannetje gaar is en kun je dippen in (liefst zelfgemaakte) hummus of tzatziki. Dit is een stuk minder calorierijk dan stokbrood met kruidenboter.

rauwkost

👉 Kies voor volkoren stokbrood en neem maar een paar stukjes. Doe er geen kruidenboter op. Ongemerkt eet je al snel te veel stokbrood, waardoor je stiekem een enorme hoeveelheid aan calorieën binnenkrijgt.

👉 Wees zuinig met sausjes! Kant-en-klare sausjes bevatten veel vet, zout en suiker. Het beste is om je sausjes zelf te maken, en dan te kiezen voor yoghurt in plaats van mayonaise en kruiden in plaats van zout of suiker.

👉 Zorg voor lekkere salades op tafel. Je kunt denken aan rauwkostsalades, maar ook een lekkere verse fruitsalade is heerlijk bij het gourmetten.

👉 Bak eens een eitje in je pannetje. Dit kan een spiegelei zijn, maar nog beter is een omelet met diverse stukjes groente.

👉 Gebruik niet teveel boter of olie in je pannetje. Het beste kun je kiezen voor olijfolie, en niet meer te gebruiken dan nodig is om je eten niet te laten aanbranden.

👉 Tenslotte: wees zuinig met alcohol! Een glaasje alcohol moet zeker kunnen, maar hou het bij één of maximaal twee glaasjes. Alcohol bevat enorm veel calorieën, en zorgt er daarnaast ook voor dat alle andere calorieën die je binnenkrijgt, in eerste instantie worden opgeslagen in plaats van direct verwerkt. Je lichaam gaat namelijk als eerste de alcohol afbreken en haalt daar in eerste instantie alle benodigde energie uit. De rest van de energie (calorieën) worden opgeslagen voor later.

 

Ik hoop dat ik jullie wat bruikbare tips heb gegeven voor een slanke gourmet. Mocht je vragen hebben, of is iets niet helemaal duidelijk, laat het me gerust weten in een reactie!

Tot de volgende blog!

Hartelijke groet, Maartje

Maartje Kamps

 

Deel dit: