Genieten op vakantie

vakantie

Genieten op vakantie zonder extra kilo's

De zomervakantie, een heerlijke tijd. Maar voor veel mensen ook een tijd waarin hun gewicht vaak toeneemt. Dat heeft meestal te maken met de (onbewuste) overtuigingen 'nu mag het want het is vakantie' en 'na al dat harde werken heb ik dit wel verdiend'. Het hoeft natuurlijk helemaal geen probleem te zijn als je in de vakantie de boel de boel laat en in gewicht aankomt, maar als je al niet tevreden was over je gewicht is het wel extra zonde als je straks na de vakantie nóg  meer kilo's hebt. Daarom is het verstandig om ook in de vakantie bewuste keuzes te blijven maken.

(Onbewuste) vakantie overtuigingen

Waarom zou je iets alleen in de vakantie mogen hebben? In mijn beleving bestaat er geen 'goede' en 'slechte' voeding, dus waarom zou je jezelf iets verbieden? Er is inderdaad voeding die voedzaam voor je lichaam is en voeding die dit niet is. Maar ook voeding die niet voedzaam is voor je lichaam kun je af en toe best eten als je daar enorm van geniet. Vakantie of geen vakantie. Het gaat vooral om je totale voedingspatroon en de hoeveelheden die je eet. Bedenk dus dat je gerust alles mag hebben en laat de overtuiging dat je het alleen nú mag hebben varen. Je mag iets altijd hebben als je dat tenminste ook écht wilt! Luister vooral naar je lichaam, en eet iets alleen als je daar ook écht heel veel zin in hebt, en niet omdat het toevallig vakantie is.

En dan de tweede overtuiging 'na al dat harde werken heb ik dit wel verdiend?'  Waarom zou eten of drinken een beloning moeten zijn? Je bent toch geen hond... Je 'beloont' jezelf al met de vakantie, de rust, vrijheid en tijd voor je dierbaren. Uiteraard mag je best eens kiezen voor wat lekkers, maar ga jezelf niet helemaal te buiten aan alle verleidingen die je tegenkomt. Je lichaam heeft het toch niet verdiend om zwaarder, vermoeider en opgeblazen te worden, want dat is wat teveel minder gezonde voeding met je doet. Je voelt je juist veel fitter en beter in je vel als je goed voor jezelf zorgt. En dat is toch een veel mooiere beloning voor al dat zware werk...

Maar hoe zorg je dan dat je na de vakantie niet met 3-0 achter staat als je op de weegschaal stapt? Ik heb hier wat tips voor je.

Tips om te genieten op vakantie:

  • Fixeer je niet op je gewicht, maar op het goed voor jezelf zorgen zodat je je goed voelt. Het is niet erg als je gewicht een beetje toeneemt op vakantie. Dat kan ook te maken hebben met de ontspanning die optreedt, het vasthouden van vocht (bijvoorbeeld door het eten van meer zout of een hogere temperatuur) of het niet sporten. Als je weer in je gewone ritme zit komt dit vaak snel weer goed.
  • Als je de hier bovengenoemde overtuigingen herkent, laat deze dan los. Luister vooral goed naar je lichaam of je ergens écht zin in hebt of niet. Je hoeft geen ijsje te nemen omdat de kinderen een ijsje willen en je hoeft ook niet alles bij het all inclusive buffet te proeven. Gun jezelf alleen het allerlekkerste en geniet hier optimaal van, in plaats van alles wat er is maar naar binnen te werken.
  • Probeer op vakantie zoveel mogelijk de voedingsgewoonten van thuis aan te houden. Kies voor drie hoofdmaaltijden en eventueel voor verantwoorde tussendoortjes zoals fruit, zuivel of noten. Probeer maar één keer per dag warm te eten. Is dit lastig in jouw vakantieland? Kies dan voornamelijk voor groenten, aangevuld met een beetje vis en/of kip. Een keer pizza of pasta is prima, maar voorkom dat je dit dagelijks eet.
  • Drink veel water. Water is een hele goede dorstlesser en bevat geen calorieën. Zeker als je in een warm land bent is water drinken extra belangrijk.
  • Als je op je vakantiebestemming een all inclusive buffet hebt, loop dan eerst eens langs het buffet en beslis dan waar je het meeste zin in hebt of wat je per se wilt proeven.  Zo voorkom je dat je je bord veel te vol schept en jezelf overeet. Zorg voor genoeg fruit en groenten en kies eventueel één minder gezond gerecht waar je écht zin in hebt. Bedenk dat je morgen weer wat anders kunt nemen.
  • Als je zelf kookt op je vakantiebestemming is het wat gemakkelijker. Overal is wel een supermarkt te vinden waar gezonde producten te verkrijgen zijn zoals groenten, fruit, vis, kip, brood, eieren, zuivel en noten. Probeer je maaltijden zo goed mogelijk samen te stellen zodat er op andere momenten van de dag ruimte is voor wat extra's, zoals een ijsje, wijntje of cocktail.
  • Als je gaat BBQ'en, kijk dan eens naar mijn BBQ tips: https://www.magnivita.nl/gezonde-bbq-tips/
  • Eet langzaam en wees je bewust van alle smaken. Hierdoor voel je veel beter wanneer je verzadigd bent. Stop met eten als je nog een klein beetje honger hebt. Het verzadigingsgevoel treedt vaak wat later op.
  • Kijk uit met alcohol! Geniet gerust van je favoriete drankje, maar doe dit echt met mate. Alcohol is namelijk enorm calorierijk en saboteert bovendien je vetverbranding. Omdat je lichaam de alcohol zo snel mogelijk wil verbranden, worden alle andere calorieën die je neemt namelijk opgeslagen als vet. Je lichaam heeft geen tijd meer om dit te verbranden.  Kies dus bewust je drankje en drink niet automatisch door omdat dat nu eenmaal erbij hoort of je wordt aangeboden.
  • Kijk uit met ijs. Roomijs bevat enorm veel vetten en suikers en is erg calorierijk. Kies liever voor een verfrissend waterijsje.
  • Probeer ook op vakantie zoveel mogelijk te bewegen. En dat hoeft zeker niet in een sportschool! Ga er lekker op uit en wandel door leuke plaatsjes. Of huur een fiets en maak mooie tochten. Ook zwemmen, beach volleybal of andere sportieve activiteiten op de camping, in het vakantiepark of in het hotel zijn prima.

Ik hoop dat ik je met deze tips heb geholpen om ook op vakantie de juiste keuzes te blijven maken. Wat vind jij het lastigste op vakantie? Laat het me weten in een reactie.

Ik wens je een hele mooie zomervakantie en tot de volgende blog!

Hartelijke groet, Maartje

Maartje Kamps

 

Deel dit: