Gezond genieten op vakantie

gezond genieten op vakantie

Tips: gezond genieten op vakantie

Op vakantie gaan is volop genieten. Even geen volle agenda, niks dat móet, en volop tijd om nieuwe plekken te ontdekken met je dierbaren. Een zeer waardevolle en ook noodzakelijke periode om weer helemaal op te kunnen laden. Natuurlijk hoort lekker eten, een ijsje en af een toe een heerlijk drankje, ook bij vakantie vieren. Omdat veel mensen op vakantie echter de remmen volledig los gooien, en zich tegoed doen aan veel snacks, ijs en drank, is dit vaak ook een erg ongezonde periode. Met als gevolg extra kilo's en mogelijke vakantiekwalen, zoals diarree of obstipatie. In deze blog geef ik wat tips om ook op vakantie gezond te kunnen genieten.

Gezond genieten zonder extra kilo's

Als je last hebt van overgewicht is de vakantie geen geschikte tijd om af te vallen. Maar dat is ook niet nodig. Zorg er in ieder geval voor dat je niet áánkomt. Ik geef hier wat tips om te genieten én toch extra kilo's te voorkomen:

 • Hou zoveel mogelijk je voedingsgewoonten van thuis aan. Gebruik drie hoofdmaaltijden en sla geen maaltijden over. Dit voorkomt dat je tussendoor trek krijgt en hierdoor minder gezonde keuzes maakt.
 • Eet langzaam en met aandacht. Neem kleine happen en geniet bewust van elke hap.
 • Zorg voor gezonde tussendoortjes voor onderweg. Fruit (vers of gedroogd), een hardgekookt ei of ongezouten noten zijn prima keuzes om tussentijdse trek te stillen en zijn gemakkelijk mee te nemen.
 • Beperk het drinken van alcohol en frisdrank. Dit bevat onnodig veel calorieën. Kies liever voor water.
 • Kies zo gezond mogelijk:
  - kies liever volkoren- of bruin brood in plaats van wit brood
  - vervang bewerkt broodbeleg (zoals worst, vette kaas, rauwe en gerookte hamsoorten en zoetigheid) door mager beleg: kip, kalkoen, magere kaas, tomaat, komkommer, ei of rauwkost
  - eet liever vers fruit dan een calorierijk nagerecht
  - een waterijsje bevat een stuk minder calorieën dan een magnum
  - gegrilde, gekookte of gestoomde gerechten zijn meestal minder calorierijk dan gebakken of gefrituurde gerechten
  - vervang frisdrank en alcohol door water
  - wees zuinig met sausjes
  - lees mijn tips over gezond barbecuen: https://www.magnivita.nl/gezonde-bbq-tips/
 • Blijf bewegen! Wandel of fiets ook op vakantie. Maak lange (strand)wandelingen en neem eens wat vaker een duik in het zwembad en zwem enkele baantjes. In hotels is ook vaak een fitnessruimte aanwezig: probeer bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje te sporten. Of doe mee met het activiteitenprogramma. Vaak is er aquafitness of waterpolo in het zwembad, kun je meedoen met yoga of zijn er tafeltennis en (strand)volleybal wedstrijden.

 

Gezond genieten zonder diarree

Diarree is een vervelende kwaal die helaas relatief vaak voorkomt tijdens de vakantie. Dit kan te maken hebben met zomerse temperaturen waar bacteriën en schimmels van houden, maar ook door verminderde hygiënische omstandigheden. Enkele tips om diarree te voorkomen:

 • Zorg voor een goede hygiëne. Was je handen altijd goed na het toiletbezoek, voor het koken en voor het eten.
 • Drink nooit kraanwater, maar mineraalwater uit gesloten flessen.
 • Drink in het buitenland geen drankjes met ijsblokjes, deze kunnen gemaakt zijn van kraanwater.
 • Hoewel de verleiding groot is, is het in warme landen beter om niet té koud te drinken. Dit is slecht voor je maag en erg belastend voor je spijsverteringsstelsel.
 • Wees voorzichtig met rauwkost, salades met rauwkost en koude buffetten. Groenten zijn meestal gewassen in kraanwater.
 • Schil fruit altijd voordat je het eet. Ook fruit is vaak gewassen in kraanwater.
 • Zorg dat eten goed gekoeld blijft. Eet geen producten die te lang in de hitte hebben gelegen.
 • Eet geen rauw vlees, maar zorg dat vlees en vis goed doorbakken zijn.
 • Schaal- en schelpdieren zijn gevoeliger voor bacteriën. Eet deze in ieder geval nooit rauw of slecht verhit.
 • Wees voorzichtig met voedsel dat op straat wordt aangeboden. Eet ook geen onverpakt ijs, dit bevat vaak bacteriën.
 • Bescherm voedsel tegen insecten door het goed af te dekken.

Mocht je ondanks deze tips toch last krijgen van diarree, zorg dan in ieder geval voor voldoende vochtinname. Thee en bouillon zijn de meest geschikte dranken.

buik gezond genieten

Gezond genieten zonder obstipatie

Naast diarree komt ook obstipatie regelmatig voor op vakantie. Ook dit kan te maken hebben met slechte hygiënische omstandigheden, maar ook stress, een ander eetpatroon en weinig beweging kunnen hier de oorzaak van zijn. Mijn tips om obstipatie te voorkomen:

 • Probeer stress te voorkomen, dit heeft een nadelig effect op de stoelgang. Hoewel iedereen uitkijkt naar de vakantie, brengt het vaak ook stress met zich mee. Zorg daarom voor een goede planning, zodat je niks vergeet, niet te laat komt en overal op bent voorbereid.
 • Ga bij aandrang zo snel mogelijk naar het toilet. Door slechte en gehorige sanitaire voorzieningen onderweg of op de camping wordt toiletbezoek nogal eens uitgesteld, met obstipatie als gevolg. Neem eventueel schoonmaakdoekjes mee om de toiletbril schoon te maken.
 • Neem voldoende tijd voor een toiletbezoek.
 • Eet voldoende vezels. Vezels zitten met name in groenten, (gedroogd) fruit, peulvruchten en volkorenproducten.
 • Drink voldoende, bij voorkeur minstens 2 liter (mineraal)water.
 • Beweeg voldoende! Je darmen werken trager door te weinig beweging. Op vakantie wordt vaak lang stilgezeten tijdens de reis, er wordt langer uitgeslapen, minder gesport en meer geluierd. Probeer ook tijdens de reis regelmatig een stukje te lopen. Maak gedurende de vakantie mooie (strand)wandelingen, ga fietsen, neem een extra duik in het zwembad of doe mee met een potje beach volleybal, frisbee of tafeltennis.

 

Met deze tips hoop ik dat je kunt genieten van een heerlijke én gezonde vakantie. Kijk eventueel eens op de site van het voedingscentrum voor informatie over eten op vakantie: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/vakantie.aspx

Ik wens jullie een hele fijne vakantie toe!

Tot de volgende blog!

Hartelijke groet, Maartje

Maartje Kamps

 

Deel dit: