Uitstelgedrag: waarom nooit nu?

Uitstelgedrag: waarom nooit nu?

Wat is dat toch met uitstelgedrag en afvallen? Waarom is er nooit een perfect moment om te beginnen met een gezonde leefstijl? Altijd is er wel een excuus om nog niet te hoeven beginnen: morgen is er een verjaardag, in het weekend een familie barbecue, en volgende week een etentje met collega's. O ja, en over een paar weken is het vakantie, dus onmogelijk om nu te beginnen. Herkenbaar?

Ik vraag me af of het perfecte startmoment ooit zal komen. Elke week is er immers wel een excuus te verzinnen. Hoe komt het toch dat we zo'n last hebben van uitstelgedrag?

Uitstelgedrag en het brein

Uitstelgedrag wordt veroorzaakt door de werking van ons brein. Even heel simpel gezegd bestaat ons brein uit drie delen: het reptielenbrein, het zoogdierbrein en het denkbrein. Het reptielenbrein is het oudste deel en zorgt voor veiligheid. Dit deel van het brein wil alles houden zoals het is en is bang voor verandering. Het denkbrein wil echter vooruit, het ziet kansen en wil verbeteren. Omdat het reptielenbrein het oudste is, heeft dit deel de overhand en kan de boel blokkeren. Bij het voornemen om af te vallen werkt dit ook zo. Het denkbrein weet dat er sprake is van overgewicht, en wil hier vanaf. Dit deel van het brein beseft dat het belangrijk is om gewicht te verliezen om gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen. Het denkbrein weet dat je je fitter en zelfverzekerder zult voelen door gewicht te verliezen. Daarom is er ook een wens om af te vallen, want wie wil dat nou niet? Helaas moet je daarvoor wel je huidige leefstijl veranderen. Oftewel: uit je comfortzone stappen. En dat is nu nét waar je reptielenbrein niet van houdt, en daardoor steeds excuses verzint om maar niet te hoeven beginnen.

Hoe overwin je je reptielenbrein?

Overtuig je reptielenbrein dat een verandering van leefstijl nog steeds veilig is. Ook al moet je je comfortzone verlaten, er is geen sprake van acuut gevaar. Het hoeft ook niet in één keer goed te gaan, dus laat je perfectionisme los. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je besluit om je leefstijl te verbeteren? Is dit een teken van onveiligheid? Door hier over na te denken kun je je reptielenbrein rustig houden en alle ruimte geven aan je denkbrein.

Daarnaast is het ook nuttig om het grote plan om je leefstijl te verbeteren (en daardoor gewicht te verliezen) in kleinere delen op te splitsen. Als je veranderingen in kleine stapjes uitvoert, heeft je reptielenbrein hier weinig moeite mee en is er geen reden om alarm te slaan. De verandering is immers niet zo groot, dus vormt ook geen gevaar. Op deze manier voorkom je dat je reptielenbrein gaat tegenwerken.

Wat je ook kunt doen is je reptielenbrein mee laten werken. Dit kun je doen door te focussen op de meest negatieve gevolgen van het in stand houden van je leefstijl. Oftewel: wat is het allerergste dat er kan gebeuren als je je leefstijl niet verbetert en steeds meer overgewicht krijgt? Dit zeer negatieve beeld kan een groot gevaar vormen, waardoor het reptielenbrein met het denkbrein mee gaat werken. Hierdoor kun je je doel bereiken met medewerking van je reptielenbrein.

Redenen om uitstelgedrag te overwinnen

Mocht je last hebben van dit uitstelgedrag en hiermee af willen rekenen dan zul je dus je reptielenbrein moeten overwinnen. Ik geef je twee redenen om nú te beginnen:

Ten eerste voel je je beter als je gewoon begint. Uitstellen voelt misschien veilig omdat je lekker in je comfortzone kunt blijven zitten, maar je denkbrein blijft om aandacht roepen waardoor je je schuldig gaat voelen en telkens dat stemmetje blijft horen dat je toch echt een keer moet beginnen... Door gewoon te beginnen leg je dat stemmetje het zwijgen op en reken je af met je schuldgevoel.

Ten tweede bereik je sneller resultaat als je eerder begint. Je kunt besluiten om pas ná de vakantie te starten met afvallen, maar dan duurt het langer voordat je het gewenste resultaat hebt behaald. Bovendien loop je het risico dat je in de vakantie meer gewicht aankomt, en het nóg langer duurt voordat je je doel bereikt. Stop dus gewoon met uitstellen en begin gewoon nu. Het duurt nog een aantal weken tot de vakantie, en elke kilo eraf is er weer eentje. Elke kilo gewichtsverlies brengt je dichter bij je doel en zorgt ervoor dat je je beter en fitter voelt. Dat is toch mooi meegenomen tijdens de vakantie.

Vind je het nog steeds lastig om te beginnen, of weet je niet hoe je het aan moet pakken? Aarzel dan niet en neem contact met me op. Tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek vertel ik je wat ik voor jou kan betekenen en hoe we te werk kunnen gaan. Zie je het vervolgens niet zitten, even goede vrienden, je zit nergens aan vast. Maar misschien kan ik je wél helpen en kun je eindelijk lekker in je vel komen te zitten, misschien zelfs al op vakantie...

Tot de volgende blog!

Hartelijke groet, Maartje

Maartje Kamps

 

 

Deel dit: