Gewichtsschommelingen

Gewichtsschommelingen

Gewichtsschommelingen

De weegschaal kan je af en toe best frustreren. Ook al doe je nog zo je best om gewicht te verliezen, het resultaat op de weegschaal is niet altijd bevredigend. En daar kun je best chagrijnig van worden. Op zich heel begrijpelijk, maar toch is dit meestal helemaal niet nodig. Gewichtsschommelingen zijn namelijk heel normaal en hebben vaak te maken met het vasthouden van extra vocht. Ik beschrijf hier enkele redenen waarom je gewicht kan schommelen:

Weegschaal en meetmethode

Elke weegschaal zal een ander gewicht aangeven. Gebruik daarom altijd dezelfde weegschaal en zorg dat deze op een harde en egale ondergrond staat. Staat je weegschaal op tapijt, dan werkt hij minder goed. Weeg jezelf ook altijd op hetzelfde moment, liefst 's ochtends voor het ontbijt en nadat je naar het toilet bent geweest. Als je de ene keer 's ochtends weegt en de andere keer 's avonds, dan leidt dit tot forse gewichtsschommelingen. Denk ook aan het gewicht van je kleding: weeg het liefste zonder kleding of in je ondergoed.

Vocht

Er zijn verschillende oorzaken waarom je lichaam extra vocht kan vasthouden. De belangrijkste zijn:

  • Temperatuur:
    Hoe warmer het buiten is, hoe meer vocht je lichaam vasthoudt. Hoewel je dit terugziet op de weegschaal, is er geen enkele reden tot paniek. Zo gauw de temperatuur weer zakt, verlies je het extra vocht en neemt je gewicht weer af.
  • Zout: 
    Een hogere zoutinname leidt tot het vasthouden van extra vocht. Als je een keer wat zouter hebt gegeten dan normaal zal je gewicht de dag erna hoger zijn dan normaal. Vooral als je uiteten bent geweest of hebt gekozen voor een kant-en-klare (afhaal)maaltijd dan krijg je ongemerkt veel zout binnen waardoor je extra vocht vasthoudt. Dit zie je helaas terug op de weegschaal, maar ook dit is slechts een tijdelijke gewichtstoename, dus geen reden tot paniek.
  • Koolhydraten:
    Als je teveel koolhydraten eet hou je ook wat meer vocht vast. Dit komt omdat koolhydraten zich binden aan vocht. Dit is ook de reden waarom een koolhydraat arm dieet zo snel resultaat geeft: je verliest vooral veel vocht. Kies vooral de goede koolhydraten zoals volkorenproducten, groenten, fruit, zilvervliesrijst en peulvruchten. Laat geraffineerde koolhydraten zo veel mogelijk staan. Dit zijn alle toegevoegde suikers zoals de suiker in je koffie, maar ook frisdranken en andere gezoete dranken, koek, snoep, gebak, ijs, vruchtensappen en witmeelproducten zoals wit brood, witte rijst en witte pasta.
  • Sporten:
    Als je op de weegschaal gaat staan nadat je intensief gesport hebt en veel gezweet, dan zal je gewicht lager zijn door het verlies van vocht. Hoewel je hier heel erg blij van kunt worden, is dit effect slechts van korte duur.

 

Inhoud van maag en darmen

De hoeveelheid voeding die je eet bepaalt hoeveel er in je maag en darmen zit. Eet je een dag meer dan normaal, dan zijn je maag en darmen ook meer gevuld, wat leidt tot een hoger gewicht. Een dagje vasten leidt tot een lege maag en lege darmen, wat je ook direct terugziet op de weegschaal. Maar ook een onregelmatige stoelgang kan leiden tot gewichtsschommelingen. Door obstipatie ontstaat er verstopping in de darmen, wat leidt tot extra vulling in de darmen, en dus tot extra gewicht. Zorg daarom voor een regelmatig voedingspatroon met voldoende vezels, drink voldoende water en zorg voor voldoende beweging.

Hormonen

Je gewicht kan tijdens je menstruatiecyclus onder invloed van oestrogeen en progesteron behoorlijk schommelen. Vooral rond de eisprong en vlak voor en in het begin van je menstruatie kun je extra vocht vasthouden. Dit extra vocht zie je helaas terug op de weegschaal. Ook kan het zo zijn dat je tijdens je menstruatie last krijgt van eetbuien. Als je méér eet dan normaal heb je extra vulling in je maag en darmen wat leidt tot extra gewicht. Veel vrouwen krijgen echter tijdens hun menstruatie extra zin in suikerrijke of juist zoute producten. Dit extra zout en de suikers (koolhydraten) zorgen voor het vasthouden van vocht. Ook dit leidt direct tot een hoger gewicht op de weegschaal.

Medicatie

Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op je gewicht. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan het zijn dat je als gevolg van medicijnen meer vocht vasthoudt waardoor je gewicht stijgt. Maar ook kan het zijn dat je meer honger krijgt van medicijnen waardoor je meer gaat eten. Ook dit zal leiden tot een hoger gewicht. Er is ook medicatie die invloed heeft op je stofwisseling, waardoor je gewicht kan veranderen. Ga nóóit op eigen houtje je medicatie aanpassen, maar overleg altijd met je arts!

Ziekten of aandoeningen

Er zijn ziekten, bijvoorbeeld schildklieraandoeningen, die kunnen zorgen voor gewichtsschommelingen. Heb je hier last van, bespreek dit dan met je arts.

 

Het heeft dus geen zin om elke dag te wegen. Weeg jezelf maximaal één keer in de week en zorg dat de omstandigheden van het wegen steeds hetzelfde zijn. Dit houdt in dat je steeds op hetzelfde moment van de dag weegt (bij voorkeur 's ochtends voor het ontbijt en nadat je naar het toilet bent geweest), weeg bij voorkeur zonder kleding en steeds op dezelfde plek op dezelfde weegschaal. Laat je humeur ook niet verpesten door het getal op de weegschaal en bedenk dat er veel factoren zijn die kunnen zorgen voor een hoger gewicht. Leg ook niet de nadruk op afvallen, maar op goed voor je lichaam zorgen. Zo komt het gewenste gewicht vanzelf.

 

Ik hoop dat je met deze kennis wat relaxter op de weegschaal kunt staan. Ik wens je een fijne dag en tot de volgende blog!

Hartelijke groet, Maartje

Maartje Kamps

Wil jij weten hoe je ook na je veertigste op gewicht kunt blijven en eventuele overgangsklachten kunt verminderen? Vraag dan hier mijn gratis e-book 'In 7 stappen Grip op de overgang' aan.

Deel dit: