Voeding tijdens een hittegolf

Voeding bij hitte

Voeding tijdens een hittegolf

Al dagen genieten we van hoge temperaturen. En waarnaar verlangen we dan het meest? Juist, naar koude drankjes met veel ijsblokjes, een lekker koud biertje en verkoelende ijsjes. Maar wordt je lichaam daar wel blij van? In deze blog geef ik je tips welke voeding je het beste kunt nemen tijdens een hittegolf.

Vocht

Drink in ieder geval voldoende, ook als je geen dorst hebt. Het beste kun je kiezen voor lauwwarme dranken, ook al klinkt dat misschien raar. Als je iets ijskouds eet of drinkt daalt je lichaamstemperatuur, waardoor je hersenen denken dat je het koud hebt. Hierdoor gaat je lichaam zijn uiterste best doen om op te warmen, waardoor je het nóg warmer krijgt. Een ijskoud drankje geeft dus maar heel kort verkoeling. Kies voor water, eventueel op smaak gemaakt met verse munt, citroen, komkommer en/of fruit. Diepvriesfruit is hiervoor ook geschikt. Ook thee en bouillon zijn goede keuzes. Kijk uit met alcohol, cafeïne en suikerrijke drankjes zoals vruchtensap of frisdrank. Deze dranken onttrekken vocht uit je lichaam waardoor je het nóg warmer krijgt.

De kleur van je urine is een goede maatstaf om te zien of je genoeg drinkt. Is je urine licht van kleur, dan drink je voldoende, is je urine daarentegen donker van kleur, dan drink je te weinig.

Verkoelende voeding

Voeding heeft een bepaalde thermische waarde. Deze waarde bepaalt of je het koud of warm krijgt na het eten ervan. Tijdens een hittegolf is het verstandig om te kiezen voor verkoelende voeding. De voldoende voeding is verkoelend:

  • Groenten: komkommer, tomaat, bloemkool, broccoli, courgette, witlof, spinazie, avocado, radijs, sla en olijven
  • Fruit: watermeloen, aardbeien, ananas, banaan, bessen, sinaasappel, kiwi, citroen, mango, bramen en peer
  • Kruiden: munt, salie, dragon, zout
  • Noten en zaden: cashewnoten, rijst, tarwe, rogge, spelt en zonnebloempitten
  • Zuivel: yoghurt, kwark, jonge kaas, koeienmelk, kefir

 

Zout

Veel mensen denken dat je extra zout moet eten tijdens een hittegolf omdat je veel zouten verliest door te zweten. Het is inderdaad zo dat je bij hitte veel zweet, maar als je gewoon eet wordt dat zout vanzelf aangevuld. De meeste mensen krijgen dagelijks al te veel zout binnen via de voeding, omdat veel voeding van nature zout bevat. Het is dus niet nodig om extra zout te eten tijdens een hittegolf.

Overige tips

  • Sla geen maaltijden over, ook al heb je geen honger. Je lichaam heeft de voedingsstoffen hard nodig om goed te kunnen functioneren. Het is niet erg als je wat minder eet dan normaal. Kies zoveel mogelijk voor licht verteerbare en verkoelende voeding zoals hierboven beschreven. Denk aan salades en soepen, eventueel koude soep zoals gazpacho, komkommersoep of meloensoep.
  • Eet geen vetrijke maaltijden. Dit ligt zwaar op de maag en kost je lichaam te veel energie om te verteren. Kijk daarom uit met vetrijke snacks en BBQ. Tips voor een licht verteerbare BBQ vind je hier.
  • Vermijd gekruid eten. Veel kruiden verhogen je hartslag waardoor je lichaam hard moet werken en je lichaamstemperatuur (nog meer) stijgt.
  • Kies het liefste voor lichte kookmethoden, zoals stomen en roerbakken. Je lichaam moet harder werken om gebakken of gefrituurd voedsel te verteren.
  • Kijk uit met vlees en vleeswaren. Deze kunnen bij hoge temperaturen snel bederven.

 

Snacktip

Wil je een lekker en fris tussendoortje? Maak dan eens deze meloenpizza. Hij ziet er prachtig uit, smaakt heerlijk en is supergezond.

Hoe maak je deze pizza? Heel simpel: je snijdt een plak watermeloen van ongeveer 1 à 2 cm dik. Je doet er een beetje magere kwark op en belegt de pizza met fruit naar eigen keuze. Eventueel kun je hem garneren met verse muntblaadjes.

Eet smakelijk!

 

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips om gezond de hittegolf door te komen. Geniet van het zonnetje en tot de volgende blog!

Hartelijke groet, Maartje

Maartje Kamps

Wil jij weten hoe je ook na je veertigste op gewicht kunt blijven en eventuele overgangsklachten kunt verminderen? Vraag dan hier mijn gratis e-book 'In 7 stappen Grip op de overgang' aan.

Deel dit: