Verleidingen in december

verleidingen in december

Verleidingen in december

Nog even en het is weer december, de gezelligste maand van het jaar. Maar ook de maand waarin veel mensen het moeilijk vinden om gezond te blijven eten en daardoor vaak een paar kilo in gewicht aankomen. Waarom is dat eigenlijk, en hoe erg is dat?

 

Verleidingen

De maand december heeft een aantal feestdagen. Om precies te zijn, vier feestdagen. Dit zijn Sinterklaas, eerste Kerstdag, tweede Kerstdag en Oudjaar. Of tel voor het gemak Nieuwjaar ook maar erbij, dan zijn het er vijf. Dan blijven er nog steeds 26 'gewone' dagen over. Het is logisch dat je op een feestdag anders, en waarschijnlijk ook wat meer, eet. Waarschijnlijk met een lekker gebakje bij de koffie, een lekker dessert om het diner af te sluiten en natuurlijk ook een glaasje wijn erbij. Op zich moet dat kunnen, bij een gezond voedingspatroon passen echt wel wat extraatjes af en toe. Het is onmogelijk om alleen tijdens de feestdagen kilo's in gewicht aan te komen. Zeker als je de overige 26 dagen een normaal voedingspatroon aanhoudt. Waarom is men dan zo bang voor die extra decemberkilo's, en wordt december als een kansloze maand gezien?

Dat heeft te maken met alle verleidingen waarmee we in deze maand geconfronteerd worden. Om maar eens wat te noemen:

  • Sinterklaas snoepgoed dat eind augustus al in de winkels ligt
  • Snoepgoed op het werk, bijvoorbeeld een pot pepernoten of een schaal kerstkransjes op je bureau
  • Lekkernijen die je in winkels worden aangeboden, zoals (gevuld) speculaas, kerstkransjes of glühwijn
  • Kerstmarkten met veel zoete verleidingen
  • Oliebollenkramen in het centrum
  • Kerstborrels met ongezonde hapjes
  • Kerstpakketten met veel snoepgoed of andere ongezonde voedingsmiddelen
  • Verleidelijke reclames met veel en lekker eten
  • en ga zo maar door...

Bovendien is het in deze maand koud en al vroeg donker, wat de behoefte aan wat lekkers 's avonds op de bank nog groter kan maken.

Als je alle extraatjes beperkt tot de feestdagen, en hier geen feestwéken van maakt, is er eigenlijk geen probleem. Maar alle verleidingen en sociale verplichtingen maken het ons erg moeilijk. Hoe kun je hier dan mee omgaan als je op je gewicht wil letten?

 

Decembertips

- Stop allereerst met denken dat december een hopeloze maand is. Als je al in je hoofd hebt dat december toch hopeloos is, dan wordt het ook hopeloos. It's all about mindset!

- Inventariseer de risicodagen en maak een planning voor deze dagen. Zorg dat je voorbereid bent en bepaal zelf wat je eet en wat je niet eet. Maak hierover afspraken met jezelf vóórdat je naar de kerstborrel, nieuwjaarsreceptie of familiediner gaat. Hou je ook aan deze afspraak.

- Beperk het snoepen tot de echte feestdagen en kies het allerlekkerste. Uiteraard mag je best wat pepernoten of speculaas eten op pakjesavond, maar waarom zou je jezelf in verleiding brengen door dit in september al te kopen? En waarom moet dat een kilozak zijn waar je nog dágen na pakjesavond van kunt eten? Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten. Het is een cliché, maar o zo waar.

- Ga geen boodschappen doen met honger. Zo lijkt al dat snoepgoed in de winkel nóg aantrekkelijker en maak je het jezelf nog moeilijker om deze verleiding te weerstaan.

- Zet geen schaaltjes met pepernoten of kerstkransjes op tafel. Als je hier steeds mee geconfronteerd wordt kun je hier lastig vanaf blijven. En als je eenmaal begint is het moeilijk om te stoppen. Zorg daarom dat snoepgoed en lekkernijen uit het zicht liggen.

- Leer om overtuigend en complimenteus te weigeren als je iets wordt aangeboden dat je liever niet wilt eten. Je bent de baas over je eigen lichaam. Als je beleefd en overtuigend weigert zal de ander geen moeite doen om je tóch over te halen om iets te nemen.

- Sla op een feestdag geen maaltijden over. Zorg in ieder geval voor een voedzaam ontbijt waardoor je 's ochtends al voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je overdag voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, voel je je verzadigd en heb je minder behoefte om je aan allerlei snoepgoed te vergrijpen.

- Let op je porties. Je kunt gerust alles nemen bij het kerstdiner, maar neem kleinere hoeveelheden.

- Als je gaat gourmetten, bekijk dan hier mijn tips voor een slanke gourmet

- Wees zuinig met alcohol. Natuurlijk mag je genieten van een glaasje wijn bij het kerstdiner, maar besef dat alcohol behoorlijk veel calorieën bevat en dat je lichaam zijn uiterste best doet om de alcohol zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen. Met het gevolg dat alles wat je verder eet niet goed verbrand kan worden, maar wordt opgeslagen als vet. Daarnaast wekt alcohol de eetlust op en neemt het remmingen weg, waardoor je ongemerkt nog meer eet eet (en snoept).

- Zorg ook tijdens de feestdagen voor voldoende beweging. Hoewel de sportschool waarschijnlijk gesloten is, kun je kiezen voor een goede wandeling. Zo verbrand je extra calorieën en ben je niet in de buurt van al het lekkers.

- Drink voldoende water. Water houdt je vochtbalans op peil en stilt je hongergevoel.

 

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. En vergeet vooral niet te genieten van deze gezellige decembermaand.

Mocht je hulp willen bij het afvallen, of heb je een stok achter de deur nodig? Plan gerust eens een afspraak in voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek: https://www.magnivita.nl/kennismakingsgesprek/. Wie weet kan ik je helpen bij het bereiken van een gezond gewicht.

Geniet van alle gezelligheid in december, en tot de volgende blog!

Hartelijke groet, Maartje

Maartje Kamps

 

 

Deel dit: